VERHOOG JE IMMUUNSYSTEEM TAKE-AWAY šŸŒ¶

Verhoog je immuunsysteem met Illieā€™s volwaardige bio maaltijden op vrijdag en zaterdag.

Volwaardige vegetarische/vegan maaltijd
Ā· +/- 700 gr Ā·

Take-away
BESTEL HIER JE PORTIE VOOR:
16ā‚¬/portie

Authentieke
Thaise
curry

Ā· Ā½ liter Ā·

Balinese Curry
BESTEL HIER JE PORTIE VOOR:
7ā‚¬/portie (vlees optie + 2ā‚¬)

Authentieke
Thaise
curry

Ā· 1 liter Ā·

Balinese Curry
BESTEL HIER JE PORTIE VOOR:
12ā‚¬/portie (vlees optie + 2ā‚¬)

Neem zelf een lunchbox of ovenschaal mee + 1 potje voor de saus. Onze maaltijden zijn RUIM geportioneerd.

Je kan ons ook HIER een e-mail sturen
of bel ons op +32 (0) 476 87 8104
voor een afspraak voor je ophaling/levering.

Wij verwerken in onze gerechten zoveel mogelijk superfoods en ingrediƫnten met een postieve werking op het immuunsysteem. Klik HIER om de gezondheidstips met hun positieve effect om uw immuunsysteem te lezen.

Altijd PUUR, GEZOND & WERELDS

Duurzaam ā€“ ecologisch ā€“ biologisch Ā· vegetarisch/veganistisch & boordevol vitamientjes
Telkens met groenten van onze lokale bioboer

Vanaf 10 porties leveren we gratis! Vraag je glimlachende buurvrouw of je voor haar iets kan meebestellen šŸ˜Š

šŸ“ Hou je dieren zoals kippen & eenden ā€˜happy & healthyā€™ en vraag naar ons groentenafval.

Plaats tijdig je bestelling zodat wij een vlotte afhaling kunnen garanderen.

Afhaalmaaltijden gewenst voor je collegaā€™s op ā€™t werk of tijdens een meeting? Stuur je aanvraag door met specifieke wensen. Wij koppelen graag terug met onze mogelijkheden.

In deze bizarre tijden komt het erop neer om jezelf en anderen goed te beschermen. Even belangrijk is om jouw immuunsysteem op pijl te houden. Je levenstijl en je eetpatroon spelen hierbij een belangrijke rol. Gezonde voeding is hierbij Ć©Ć©n van Illieā€™s stokpaardjes.

Daarom heeft Illie gekozen voor een take-away waarbij ze een bijdrage levert aan je immuunsysteem.

Wat mag je verwachten?

 • Een volwaardige maaltijd waarbij je alle nodige voedingswaarden binnen krijgt
 • Telkens vegetarisch of veganistisch
 • Steeds biologisch en lokaal ā€˜korte ketenā€™
 • Rekening houdend met allergieĆ«n (gluten-, lactose)
 • Met gebruik van krachtige kruiden, niets voor niets ā€˜healing herbsā€™ genoemd
 • Met gebruik van superfoods
 • Een werelds smakenpalet verwerkt in Ć©Ć©n maaltijd ā€˜Italiaans/Marokkaans/ThaĆÆsā€™

Illieā€™s missie is om je bewuster te maken van de invloed van voeding op je immuunsysteem. Illie Mangaro levert een bijdrage aan je immuunsysteem door volwaardige, bio maaltijden aan te bieden.

Ons immuunsysteem beschermt ons tegen schadelijke indringers zoals virussen, bacteriƫn of parasieten.

Ons geheim zit hem in de kruiding in combinatie met het gebruik van hoogstaande biologische groenten ā€˜recht van ā€™t veldā€™. Illie houdt ervan om je zintuigen te prikkelen met haar verrassende smaken.

Geniet van dit me-time momentje šŸ˜‰
En denk eraan: we komen hier sterker uit dan we denken.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief of hou Illieā€™s laatste nieuws in de gaten op Facebook en Instagram.

Dille:

Dille is enorm populair in de Scandinavische en Oost-Europese keuken. Bijvoorbeeld bij gravad lax, het Scandinavische aperitiefje bestaand uit zalm met mosterd dille-dressing. Naast het feit dat dille een bijzonder fijne en frisse smaak aan gerechten kan toevoegen, is het ook heel goed voor je gezondheid.

Het kruid dille heeft een aantal medicinale eigenschappen. Het is rijk aan vitamine A, vitamine C, mangaan, calcium, ijzer en magnesium. Het kan helpen tegen hoofdpijn, slapeloosheid en kan verschillende gisten, schimmels en bacteriƫn doden. Het kan bijvoorbeeld de candida albicans doden, een gist dat de oorzaak van bepaalde vaginale infecties is.

Je kunt de blaadjes van een dilleplant gebruiken als garnering. Kook ze alleen niet mee in een gerecht want dan verliest het zijn smaak.

Bron: https://mens-en-gezondheid.infonu.nl/

Blauwe bes:

 • Blauwe bessen dragen bij aan het behoud van gezonde cellen.
  Vrije radicalen kunnen schade aan cellen veroorzaken. Door blauwe bessen te eten, krijg je antioxidanten zoals vitamine A en C binnen. Deze stoffen bieden bescherming tegen vrije radicalen en beschermen je cellen.
  Blauwe bessen ondersteunen een gezonde celontwikkeling en dragen op deze manier bij aan het behoud van gezonde cellen.
 • Blauwe bessen kunnen het ā€˜slechteā€™ LDL-cholesterol verlagen.
 • Blauwe bessen kunnen bijdragen aan een gezonde bloeddruk.
 • Blauwe bessen bevatten veel vezels, wat bijdraagt aan een stabiele bloedsuikerspiegel.
 • Blauwe bessen kunnen schade aan de aderen helpen voorkomen en zo het hart beschermen.
 • Blauwe bessen kunnen hersenfuncties verbeteren.
 • Blauwe bessen kunnen je helpen tijdens het afvallen.

Let op: Hoewel blauwe bessen erg gezond zijn, is het wel verstandig om er rekening mee te houden dat deze fruitsoort fructose (fruitsuiker) bevat. Het eten van te veel fruit kan het afvallen vertragen. Daarom is het aan te raden om niet meer dan twee porties fruit per dag te eten. Je kunt fruit het beste eten tussen 06.00 en 18.00 uur, omdat je lichaam zo nog voldoende tijd heeft om de fruitsuikers te verbranden.

Bron: gezondheidenwetenschap.be

Pindanoten

Ongezouten pindanoten:

PindaĀ“s zijn geen nootjes. Ze heten dan wel aardnoten, olienoten of in het Engels peanuts maar ze behoren tot de peulvruchten. Ze zijn onder andere familie van de kikkererwt. PindaĀ“s zijn de meest populaire snackgroente op aarde. Het is echter niet slechts een lekkernij, de olienoot beschilt over geneeskrachtige eigenschappen.

Voedingsstoffen in pinda:
Vitamine B3, B11 en E zitten relatief veel in de pinda. Ook bevatten pindaĀ“s veel van het aminozuur tryptofaan. Er zit in de pinda veel van het mineraal mangaan. 90 Gram pindaĀ“s zijn genoeg voor de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH) mangaan. Verder zit er koper in. Mangaan en koper zijn de enige mineralen van betekenis in het pindaatje.

 • Pinda’s bevatten zeer veel onverzadigd vetzuur dat goed is voor je hart. De gezonde onverzadigde vetten helpen mee om hart- en vaatziekten te voorkomen.
 • Daarnaast bevat een pinda veel resveratrol, wat een stof is met een anti-kankerwerking. Pinda’s passen daarom goed in een dieet tegen kanker.
 • Zit boordevol antioxidanten
 • Slechts twee eetlepels pinda’s per dag verkleint de kans op het krijgen van galstenen met 25%
 • Hardnekkig misverstand dat pindaā€™s dikmakers zijn. Pindaā€™s zorgen er zelfs voor dat je afvalt.

Bron: mens-en-gezondheid.infonu.nl

Wortel:

 • Bevat vitamine A
  Een wortel is Ć©Ć©n van de weinige groenten die vitamine A bevat. Deze vitamine A is een vetoplosbare vitamine die instaat bij de aanmaak van lichaamscellen en daarmee ook bij de herstelling van de huid. Vitamine A zorgt er bijvoorbeeld voor dat je er langer jong blijft uitzien, dat je een uitstekend zicht behoudt en dat je immuunsysteem versterkt. Bovendien zijn wortels plantaardige bronnen van vitamine A, wat de beste bron van de vitamine is.
 • Wortels eten helpt om de cholesterol te verlagen
  Wie een te hoge cholesterol heeft, loopt meer risico op hart- en vaatziekten., omdat ze vooral goede cholesterol bevatten. Daarnaast hebben ze veel oplosbare vezels die makkelijk cholesteroldeeltjes aan zich binden, waardoor de slechte cholesterol samen met de vezels het lichaam verlaat. Een lagere cholesterol betekent dus ook minder risico op hart- en vaatziekten. De kalium die in wortels zit, zorgt hier mee voor. Kalium helpt namelijk een te hoge bloeddruk voorkomen.
 • Wortels doen hun werk bij het afvallen
  Wie een paar kiloā€™s wil kwijtspelen zit goed met een wortel. De groente verzadigt voldoende, waardoor je hongergevoel en zin in ongezonde voeding sneller verdwijnt. Je hebt dus minder zin om te eten, wat je afvalproces bevordert. Een ideale snack dus!
 • Gezonde darmen
  De vezels die wortels in zich dragen, verbeteren de algemene darmflora. Dat heeft een positief effect op je algemene gezondheid en je spijsvertering. De vezels zijn een essentiƫle voedingsbron voor de goede bacteriƫn in je darmen, waardoor ze bijdragen aan een normale stoelgang en constipatie of diarree voorkomen.

Bron: skinnylove.be

Wortel

Koolrabi

Koolrabi:

De koolrabi. Dit is in ieder geval de enige knol die niet IN de grond groeit, maar BOVEN de grond. De kleur kan variƫren van blauwachtig, paars, of lichtgroen. Naast de knol, bevat de hele plant ook nog eens stelen en de bladeren. Deze kun je nog eens verwerken in een heerlijke frisse salade.
Koolrabi is niet alleen een heerlijke groente wat in de keuken erg veelzijdig toepasbaar is, maar het is ook nog eens heel erg goed voor je gezondheid.

 • Bestrijding van kanker
  Koolrabi is een volwaardig lid van de familie van kruisbloemige groenten, DĆ© kampioen in bestrijding van kankercellen. Componenten van kruisbloemige groenten hebben het vermogen om de groei van kankercellen te voorkomen.
  Hoe werkt dat dan?
  Een uniek aspect van kruisbloemige groenten is dat ze rijke bronnen van zwavelhoudende verbindingen zijn. Dit staat ook wel bekend als glucosinolaten. Deze ontgiften en stimuleren de productie van indol-3-carbinolen isothiocyanaten. Hierdoor wordt het risico op darm- en longkanker verminderd.
  Deze krachtige bestanddelen van koolrabi maken het tot een kankerbestrijding v voedsel, omdat deze stoffen kanker helpen voorkomen door de eliminatie van carcinogenen te verbeteren voordat ze de DNA kunnen beschadigen en normale cellen getransformeerd worden tot kankercellen.
 • Verbetert de gezondheid van het hart
  Voedingspatronen met veel groenten, zoals bijvoorbeeld koolrabi, beschermen je tegen hart- en vaatziekten. Een grote studie met volwassen personen in de leeftijd van 25 tot 74 jaar toonde aan dat er heel duidelijk een omgekeerd verband bestaat tussen het eten van fruit en groenten en het hebben van cardiovasculaire aandoeningen.
  Ook het Amerikaanse Journal of Clinical Nutrition laat in een meta-analyse zien dat de consumptie van groenten en fruit omgekeerd evenredig is met het risico op hart- en vaatziekten. Met andere woorden: Door meer groenten en fruit te eten, kun je je huidige conditie van Ć©Ć©n van de meest vitale organen verbeteren. Gewoon doen dus!
 • Verlaagt het risico op diabetes en obesitas
  Net als alle andere groenten en fruit bevat koolrabi heel veel water en vezels, wat de verzadiging kan verhogen, de energie-inname kan verminderen, en als gevolg daarvan het lichaamsgewicht kan verlagen. En omdat obesitas Ć©Ć©n van de belangrijkste factoren is voor het ontwikkelen van diabetes type 2, kun je via een gezond dieet de kans op het ontwikkelen van diabetes type 2 fors verlagen.
 • Verlaagt de bloeddruk
  Hoge bloeddruk of hypertensie, is een veelvoorkomende aandoening waarbij de langdurige druk van het bloed in je lijf dat het op den duur gezondheidsproblemen kan veroorzaken. Denk hierbij maar eens aan hartaandoeningen, hartaanvallen, en beroertes.
  Een van de beste manieren om op een natuurlijke manier je bloeddruk te verlagen, is door middel van een gezond voedingspatroon. En in dat voedingspatroon zou fruit en groenten een belangrijke plaats in moeten nemen. Dit geheel is cruciaal als het gaat om het verlagen van een hoge bloeddruk naar en gezond niveau.
  Lage niveaus vitamine C zijn in verband gebracht met een hoge bloeddruk, maar ook met galblaasaandoeningen, beroerten, sommige vormen van kanker, en arteriosclerose. Door voldoende vitamine C in te nemen, kun je het risico op een hoge bloeddruk en andere ernstige aandoeningen helpen verminderen.
  Door koolrabi te eten, kun je de vitamine C inname gemakkelijk verhogen, omdat Ć©Ć©n portie koolrabi al 140% van je dagelijkse behoefte is.
 • Vermindert C-reactief proteĆÆne
  Deze proteĆÆne wordt geproduceerd in je lever en is Ć©Ć©n van de bloedtest-markers voor ontstekingen in je lichaam. Het behoort tot de groep eiwitten, in het Engels genaamd ā€˜Acute Phase Reactantenā€™. Deze gaan omhoog als directe reactie op een ontsteking in het lichaam.
  Een studie, gepubliceerd in ā€˜The American Journal of Clinical Nutritionā€™, heeft een groot onderzoek uitgevoerd naar de invloed van de hoeveelheid gegeten groente en fruit op de markers van immuunfuncties, waaronder de niet-specifieke markers van ontsteking. De studie wees uit dat een hoge inname van carotenoĆÆdenrijke groenten en fruit, waaronder natuurlijk koolrabi, het C-reactieve eiwit in p-lasma vermindert. Hoe lager het niveau van C-reactief eiwit, hoe lager het risico op hart- en vaatziekten en andere ontstekingsgerelateerde aandoeningen. Een belangrijke reden om regelmatig koolrabi, en andere groenten, te eten!

Bron: optimalegezondheid.com

Chinese kool:

 • Vitaminen in Chinese kool
  Chinese kool is zeer gezond en goed voor het hele immuunsysteem. Er zitten veel vitaminen in. In 100 gram Chinese kool zit 45% van de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH) aan vitamine C. Vitamine K zit er ook in ruime mate in, 100 gram bevat 38% van de ADH. Verder bevat het veel foliumzuur(20%ADH), ook vitamineB11 geheten, pirydoxine of B6(18%ADH), vitamine A(11%ADH) en vitamine B2 of riboflavine(4%ADH). Er zit meer verschillende vitaminen in maar allemaal minder dan 3% van de ADH.
 • Mineralen Chinese kool
  In Chinese kool zit relatief veel calcium en mangaan, Van beide mineralen zit er per ons 8% van de ADH in. Er zit daarnaast kalium (5%ADH), ijzer( 4%ADH), fosfor (4%ADH) en magnesium (3%ADH) in. Dat lijkt misschien niet veel maar 100 gram is niet erg veel en in aardappelen of rijst en de overige groenten die je eet zitten ook mineralen. Bovendien geldt de ADH over de gehele dag, dus over drie maaltijden.
 • Traditioneel genezen met Chinese kool
  In de Chinese geneeskunde worden de kiemen van Chinese kool gegeten om gastritis te genezen. Gastritis is een maagvliesontsteking wat leidt tot brandend maagzuur. Chinese kool valt in deze vorm van geneeskunde onder de verfrissende groenten waartoe onder andere ook paprika, spruitjes, paardenbloemblad, andijvie, bloemkool, broccoli, spinazie, courgette en aubergine worden gerekend. De verfrissende groenten worden in de Chinese geneeskunde bij voorkeur in de zomer gegeten.
 • Chinese kool voorkomt ziekten
  In Chinese kool zitten veel fytonutriƫnten. Zo bevat het de polyfenolen anthocyaninen. Deze zorgen samen met het hoge vitamine C en vitamine A gehalte voor een ontstekingsremmend effect. Hierdoor functioneren alle lichaamscellen beter en worden ziekten, met name de bekende welvaartsziekten zoals kanker, hart- en vaatziekten, diabetes en obesitas.
 • Kanker en Chinese kool
  Meerdere onderzoeken leiden tot het resultaat dat kanker wordt voorkomen door het eten van kool. De verantwoordelijke groep voedingstoffen hiervoor zijn de glucosinolaten. Elke glucosinolaat heeft weer een licht andere werking maar over het algemeen is wetenschappelijk vastgesteld dat het eten van Chinese kool goed werkt tegen borstkanker, blaaskanker, darmkanker en prostaatkanker.

Bron: mens-en-gezondheid.infonu.nl

Chinese kool

Jonge Raap

Jonge raap:

Rapen zijn enorm calorie-arm en zijn rijk aan vitamine C, vitamine B1 en B2, vitamine A, calcium, fosfor en ijzer. In de oudheid stonden raapjes erom bekend een geneeskrachtig middel te zijn tegen aandoeningen aan de luchtwegen en huid en als middel om zweetoksels te vermijden.

Bron: mens-en-gezondheid.infonu.nl

Wasabi:

Wasabi is een ‘natuurlijke chemo’ Het is misschien een scherp en heet goedje om te eten, maar wasabipasta, de groene Japanse pasta die bij sushi wordt geserveerd, kan helpen ontgiften en heeft ontstekingsremmende eigenschappen. Uit nieuw onderzoek blijkt dat het zelfs darmkankercellen kan doden. Op een rij de 10 gezondheidsvoordelen:

 • Helpt om af te vallen
 • Goed voor de spijsvertering
 • Gunstig voor het hart
 • Versterkt de immuniteit en kan kanker voorkomen
 • Natuurlijke sanitizer
 • Bestrijd artritis
 • Maakt je jonger
 • Goed voor de bloedcirculatie
 • Bestrijd verkoudheden & allergieĆ«n
 • Voorkomt voedselvergiftiging

Bron: healthwatch.eu

Wasabi

Waterkers

Waterkers:

Naast de culinaire eigenschappen van waterkers, heeft het plantje ook nog eens medicinale eigenschappen, dankzij de indrukwekkende lijst van mineralen en vitaminen. Maar het zijn met name de antioxidanten die het verschil uitmaken.

 • De algemene eigenschappen van waterkers kun je omschrijven als:
  eetlust-verhogend, bevorderend voor de stofwisseling en bloedzuiverend. Wat inmiddels wel duidelijk is, zijn de volgende toepassingen:
 • Ontgiften van de lever.
  lever die is verschoond van alle opgehoopte giftige stoffen kan namelijk veel efficiƫnter werken waardoor de kans op het krijgen van oedeem, acne, jicht, eczeem en artrose veel lager wordt.
 • Waterkers bevordert de spijsvertering, en wordt daarom ingezet tegen indigestie en anorexia.
 • Ook wordt waterkers ingezet tegen andere aandoeningen, direct of indirect, die allemaal met de spijsvertering te maken hebben. Denk hierbij maar aan maag- en darmkrampen, misselijkheid, braken, diarree, de hik & constipatie.
 • De blaadjes van de waterkers bevatten heel veel zwavel. Zwavel heeft een zeer positief effect op de huid, de nagels en het haar
 • Haaruitval: Als je je hoofdhuid insmeert met waterkers-sap, zal het eventueel haaruitval tegengaan of in ieder geval verminderen.
 • Afvallen: Waterkers heeft het vermogen om de schildklier te bevorderen. Hierdoor kan het lichaam de voedingsstoffen sneller verbranden wat een positief effect heeft als je af wilt vallen.
 • Waterkers heeft het vermogen om de vorming van kankercellen tegen te gaan.

Bron: optimalegezondheid.com

Galangal:

Deze Aziatische kruid is verpakt met vitamine A , vitamine C en ijzer , alsmede voedingsvezels fiber en een goede hoeveelheid koolhydraten. Een enkele portie van dit kruid levert slechts 45 calorieƫn, maar het levert indrukwekkende hoeveelheden antioxidanten op, waaronder quercetine , alpine, galangine en beta-sitosterol.

 • Galangal heeft het vermogen om kanker te bestrijden.
 • Galangal helpt ook om ontsteking te verminderen
 • vergroot aantal en beweeglijkheid van zaadcellen
 • bestrijdt bacteriĆ«le en schimmelinfecties
 • stimuleert gezonde hersenen
 • verlicht misselijkheid en maagproblemen
Galangal

Gember

Gember:

 • Voorkomt een opgeblazen gevoel, maagzuur en misselijkheid.
 • Gember staat bekend om zijn zuiverende werking. Het heeft een reinigende werking op je lymfestelsel. De lymfeklieren voeren schadelijke stoffen af, met name bij ontstekingen. Het nuttigen van gember zorgt ervoor dat gifstoffen geen kans krijgen om zich op te hopen in je organen. Gember stimuleert ook de doorbloeding en zorgt daarbij ook nog eens dat je lekker warm blijft.
 • Versterkt het immuunsysteem
  Uit onderzoek blijkt dat gember het afweersysteem versterkt. Nigeriaanse wetenschappers vergeleken de werking van antibiotica en gember bij de bestrijding van 2 veelvoorkomende bacteriƫn, waarbij gember er zeer gunstig uitsprong. Bij een ingreep of ziekenhuisbezoek is het een goed idee om dagelijks een glas water met een paar druppels gember te drinken, om zo infecties te voorkomen. Je geeft je afweersysteem daarmee op een makkelijke en snelle manier een natuurlijke boost.
 • Werkt als een natuurlijke pijnstiller
  Er zijn aanwijzingen dat gember ook een pijnstillende en ontstekingsremmende werking heeft. Regelmatig gebruik van gember helpt pijnklachten van het gewrichten- en spierstelsel te verminderen. De beste manier om te kijken of dat werkt, is door een paar keer per dag een kopje gemberthee te drinken.
 • Stabiliseert je bloedsuikerspiegel
  Wist je dat gember helpt om heftige schommelingen in je bloedsuikerspiegel te voorkomen? Een stabiele bloedsuikerspiegel zorgt ervoor dat je je goed voelt en beter kunt denken.
 • Gember werkt heel goed bij menstruatiepijn en buikkrampen. EĆ©n kopje gekookte gemberthee kan al wonderen doen. Daarbij zorgt het ook voor een betere doorbloeding van je handen en voeten.

Bron: puurfiguur.nl

Prei:

 • Het onderste deel is het lekkerste. Verwijder alleen even de buitenste bladeren en snijd de bovenkant eraf. De buitenste bladeren zijn vaak taai en smakeloos.
 • Prei is het hele jaar verkrijgbaar
 • Naast dat prei een heerlijke smaakmaker is, is het ook een vitaminen-, mineralen- en vezelbom. Zo zit deze groene bladgroenten vol vitamine C, een vitamine die extra welkom is in de winter en herfst. Daarnaast bevat deze langwerpige bladgroenten veel vezels, belangrijk voor een gezonde stoelgang. Ook zorgen vezels ervoor dat je na het eten langer vol zit. Dat scheelt weer snackattacks!
 • Het kontje van de prei geef je een tweede leven door hem in een glazen potje of glas te zetten met een laagje water. Ververs het water iedere twee dagen, anders gaat het stinken. Na een tijdje groeien de wortels en worden ze dikker. Je kunt er dan voor kiezen om het kontje in een pot te zetten met potgrond of in de tuin. Een beetje geduld en je hebt een nieuw exemplaar.

Bron: lekkergezond.nl

Prei

Mango:

Mango is bijzonder rijk aan vitamine C en bevat daarnaast veel B-vitamines en ook diverse mineralen. Vezels vind je eveneens rijkelijk in mango. Deze vrucht heeft vele voordelen voor onze gezondheid.

 • Kan de kans op astma helpen verkleinen
  BĆØtacaroteenĀ in mango kan helpen om het risico op het ontwikkelen van astma te verlagen. Deze krachtige antioxidant gaat namelijk de strijd aan met schadelijke vrije radicalen, die een rol spelen bij het ontstaan van astma. Daarnaast biedt bĆØtacaroteen bescherming tegen UV-straling en beschermt het de ogen.
  BĆØtacaroteen is een voorloper van vitamine A. Dat betekent dat ons lichaam hieruit zelf vitamine A kan maken.
 • Mango draagt bij aan gezonde cellen
  Mango kan helpen om o.a. de cellen van de prostaat, de longen, het beenmerg en de dikke darm gezond te houden.
 • Door mangoā€™s te eten versterk je je immuunsysteem. Dit komt doordat deze fruitsoort een grote hoeveelheid pro-vitamine A en vitamine C bevat. Vitamine A is net als vitamine C een weerstandsvitamine. Van vitamine C is aangetoond dat deze de intensiteit en duur van griep en verkoudheid kan verminderen. Kortom, door mango te eten kan je de intensiteit en de duur van een verkoudheid of griep verkorten.
 • Kalium en magnesium zijn belangrijke mineralen die je binnenkrijgt door het eten van mango. Deze stoffen dragen bij aan een gezonde bloeddruk.
 • Door een portie mango te eten krijg je veel vitamine A binnen. Dit is erg belangrijk om een goed gezichtsvermogen te behouden. Bij een tekort aan deze vitamine kun je droge ogen krijgen en kan er nachtblindheid ontstaan.
 • Vitamine B6, te vinden in mango, is van groot belang voor het behoud en het verbeteren van de hersenfunctie. Deze vitamine ondersteunt namelijk de werking van belangrijke neurotransmitters in ons brein, die effect hebben op ons slaappatroon en mede ons humeur bepalen. Tevens bevatten mangoā€™s glutaminezuur. Deze stof kan ervoor zorgen dat we ons beter kunnen concentreren en dingen gemakkelijker kunnen onthouden.
 • Mango heeft een positief effect op de darmen.
 • Mango kan acne helpen voorkomen en het huidverouderingsproces vertragen.

Bron: puurfiguur.nl

Pompoenpitten:

Wist je dat pompoenpitten vol voordelen zitten voor je gezondheid? De pompoen zelf is niet altijd in het seizoen; maar het is wel verstandig om zijn pitten het hele jaar door te eten.

 • Boordevol voedingsstoffenā€ØPitten van de pompoen zijn laag aan calorieĆ«n en bevatten vooral eiwitten en gezonde vetten. Naast vitamines en mineralen (zink, potassium en magnesium) zitten ze bovendien boordevol vezels. Dankzij deze rijke mix van voedingsstoffen dragen de zaadjes bij tot een sterkere weerstand.
 • Pompoenpitten zijn een goede bron van fytosterolen. 100 gram pompoenpitten bevat 260 milligram van deze plantenstoffen. Ze helpen je cholesterolgehalte te verlagen.
 • Pompoenpitten zijn echte stresskillers
  Chronische vermoeidheid en stress kelderen je natuurlijke hoeveelheid aan magnesium. Een kleine portie zaden van de pompoen 30 g is al genoeg voor de helft van je dagelijks aanbevolen hoeveelheid van dit onmisbare mineraal. Magnesium speelt verder een belangrijke rol voor de gezondheid van ons hart en bloedvaten, en voor het behoud van sterke botten en gewrichten. Het samenspel van magnesium en vitamine K maakt van de zaadjes echte boosters voor je botstructuur.
 • Ze bevorderen een diepe nachtrustā€Ø
  Een handjevol pitten een perfecte laatavondsnack. In pompoenpitten zit namelijk de slaapverwekkende stof tryptofaan.
 • Gunstig tijdens de menopauzeā€Ø
  Onderzoek heeft uitgewezen dat olie van pompoenpitten de symptomen van de overgang kan verlichten: vrouwen hebben dan immers extra behoefte aan magnesium. Ook lijden ze vaak onder schommelingen van de bloedsuikerspiegel. Bovendien zorgen de Omega 7-vetten in de zaadjes er voor dat de huid en de vagina minder uitdrogen.
 • Ze zorgen voor sterkere spermazaadjes
  een boost aan je libido, een extra bonus dus voor je seksuele gezondheid. Onderzoek heeft bovendien uitgewezen dat het hoge zinkgehalte van de pitten zorgt voor een stijging van het testosterongehalte. Zonder een gezond testosteron geen sterk sperma, dus schotel je vriend regelmatig wat pompoenpitjes voor.
 • Ze helpen vroegtijdige veroudering te voorkomen
  De combinatie van huidverzorgende vitamine A, E en Omega 7 maken van de pompoenpit een essentieel onderdeel van je schoonheidsritueel! Ook ons haar veroudert (jammer genoeg!). Om je lokken in optimale conditie te houden en de haargroei te verbeteren, kan je de knapperige zaadjes vaker op het menu zetten. Kortom: pompoenpitten zijn een heerlijk hartige eetlustremmer vol gezondheidsvoordelen. Eet ze uit het vuistje of strooi ze over koude of warme gerechten.

Bron: skinnylove.be

Radicchio

Raddichio:

 • Gezien het hoge niveau van vitamine C dat in deze bladgroente wordt aangetroffen, wordt het lange tijd als een booster voor het immuunsysteem beschouwd. Bovendien kan radicchio, dankzij de aanwezigheid van luteĆÆne, zeaxanthine en andere polyfenolverbindingen, de druk op het immuunsysteem verder verlichten door chronische ontsteking te verminderen.
 • Talrijke studies hebben aangetoond dat het eten van deze bladgroente kan helpen om de leverfunctie te bevorderen, het proces van eliminatie van gifstoffen en afval uit het lichaam te versnellen en het bloed schoon te houden.
 • Als gevolg van de extreem lage-calorieĆ«n tellen, deze groente biedt een eenvoudige manier om uw eetlust verzadigen zonder afbreuk te doen aan uw gewichtsverlies en calorie- doelen . In sommige gevallen, vergelijkbaar met selderij , verbrandt deze groente meer calorieĆ«n dan het aan je dag toevoegt.
 • Met gematigde hoeveelheden kalium en andere antioxidanten kan deze groente helpen om de cardiovasculaire inspanning te verminderen en de bloeddruk te verlagen tot normale niveaus.
 • Vitamine K speelt een sleutelrol in alles van botmineraaldichtheid tot bloedcoagulatie en reparatieprocessen. Met meer dan 100% van de dagelijkse behoefte aan deze vitamine in elke portie, is radicchio een uitstekende manier om te beschermen tegen osteoporose .
 • Met polyfenolische verbindingen , luteĆÆne en zeaxanthine, oxidatieve stress te kunnen door het hele lichaam, waardoor het risico van cellulaire mutatie en de ontwikkeling van de verlaagt worden verminderd kanker .
 • LuteĆÆne en zeaxanthine zijn op grote schaal onderzocht op hun effecten op de gezondheid van het gezichtsvermogen, met name bij het voorkomen van maculaire degeneratie en de ontwikkeling van cataracten.
 • Met matige hoeveelheden vezels kan regelmatige consumptie van deze bladgroente normale spijsvertering stimuleren door peristaltische beweging op gang te brengen en symptomen van constipatie , opgeblazen gevoel en winderigheid te verlichten .
 • Antioxidanten kunnen de hoeveelheid ontsteking in het neurologische systeem verminderen en de afzetting van bĆØta-amyloĆÆde plaque vertragen. Dit kan het begin vertragen of zelfs helpen om de ziekte van Alzheimer en andere neurodegeneratieve ziekten te voorkomen.

Bron: https://mens-en-gezondheid.Infonu.nl/

Kaffirlimoen & limoenblad:

ook wel djeroek limo genaamd

 • De vrucht vecht tegen gevaarlijke bacteriĆ«n. Het valt bijvoorbeeld de bacterie E. coli aan. Deze bacterie zorgt voor voedselvergiftiging.
 • De antibacteriĆ«le werking van de djeroek limo resulteert ook in een gezonde huid. Een studie uit 2014 toont aan dat de oliĆ«n uit de djeroek limo de bacteriĆ«n stoppen die voor puistjes zorgen. De oliĆ«n verminderen ook de littekens van acne en ze helen acnevlekken.
 • Doordat er veel vezels in de djeroek limo zitten helpt de vrucht het lichaam om suikers in de bloedbaan op te nemen, hierdoor wordt de bloedsuikerspiegel stabiel gehouden. Daarnaast heeft deze citrusvrucht een lage glycemische index. Dat betekent dat er geen onverwachte pieken in de bloedsuikerspiegel zullen optreden.
 • Net als andere citrusvruchten brengt de djeroek limo veel goede vitaminen en mineralen met zich mee. Onder andere kalium, dit is goed voor het behouden van een goede zenuwfunctie en een gezonde bloeddruk. Djeroek limo wordt ook gelinkt met goede antioxidanten en flavonoĆÆden, onderzoekers geloven dat deze de kans op kanker verminderen.
 • De bladeren van de djeroek poeroet zijn verantwoordelijk voor een limoensmaak en aroma dat onmisbaar voor het koken in Thailand is. De bladeren hebben een donkergroene kleur met een beetje glans, ze bestaan uit twee delen.
 • De bladeren van de djeroek poeroetboom triggeren de productie van speeksel in de mond. Speeksel zorgt ervoor dat de spijsvertering in gang wordt gezet. Daarnaast heeft het een antibacteriĆ«le werking.
 • De bladeren bevatten veel vitamine C. Te weinig vitamine C kan leiden tot tandbederf, parodontitis en scheurbuik. Deze ziekten hebben vergelijkbare effecten op het gebit, zoals ontstekingen die ervoor kunnen zorgen dat er zelfs tanden verloren gaan. De olie werkt daarnaast ook zeer goed voor het verwijderen van vlekken.
 • Het koken van ongeveer 25 doorgesneden bladeren en het daarna opdrinken van deze drank helpt tegen de griep.

Bron: https://mens-en-gezondheid.Infonu.nl/

Kaffirlimoen & limoenblad

Bloemkool

Bloemkool:

 • Bloemkool heeft weinig calorieĆ«n dus mensen kunnen veel van deze groente eten zonder in gewicht bij te komen. Verder is bloemkool ook inzetbaar om calorierijk voedsel te vervangen, zoals rijst en meel. Bloemkool vertraagt bovendien de spijsvertering en zorgt voor een voldaan gevoel. Voorts bezit deze groente veel water (92%), en de consumptie van veel waterarm, caloriearm voedsel leidt tot gewichtsverlies.
 • Bloemkool bevat veel antioxidanten, die de cellen beschermen tegen schadelijke vrije radicalen en ontstekingen. De bloemkool is rijk aan glucosinolaten en isothiocyanaten, twee groepen antioxidanten die de groei van kankercellen vertragen. Bloemkool bevat ook carotenoĆÆde en flavonoĆÆde antioxidanten, die antikankereffecten hebben en het risico op verschillende andere aandoeningen (zoals hartaandoeningen) verminderen. In bloemkool is tevens veel vitamine C aanwezig, wat fungeert als een antioxidant. Vitamine C stimuleert de gezondheid van het immuunsysteem en verlaagt het risico op hartaandoeningen en kanker.
 • Veel mensen kampen met een tekort aan choline. Choline is echter veel aanwezig in bloemkool. Deze essentiĆ«le voedingsstof heeft verschillende belangrijke lichaamsfuncties zoals de DNA-synthese, de ondersteuning van het metabolisme, de ontwikkeling van de hersenen en de productie van neurotransmitters die nodig zijn voor een gezond zenuwstelsel. Bovendien is choline nodig om een opbouw van cholesterol te voorkomen in de lever. Door een cholinetekort ontstaat een verhoogd risico op leveraandoeningen, hartziekten en neurologische aandoeningen zoals dementie en de ziekte van Alzheimer.
 • Ook sulforafaan is in bloemkool aanwezig. Deze antioxidant is nuttig voor het onderdrukken van de ontwikkeling van kanker doordat de stof enzymen remt die betrokken zijn bij kanker en tumorgroei. Sulforafaan zou mogelijk ook de groei van kanker kunnen stoppen door cellen te vernietigen die al beschadigd zijn. Sulforafaan beschermt het meest tegen dikkedarm- en prostaatkanker, maar mogelijk biedt de antioxidant ook tegen andere kankers, zoals borstkanker, leukemie, pancreaskanker en een melanoom. Verder verlaagt sulforafaan een hoge bloeddruk en is de plantaardige stof goed voor het behoud van gezonde bloedvaten, waardoor het risico op het ontwikkelen van een hartziekte vermindert.
 • Bloemkool heeft een vrij hoog vezelgehalte. Vezels voeden de gezonde bacteriĆ«n in de darmen die ontstekingen helpen verminderen en de spijsvertering bevorderen. Door de consumptie van voldoende vezels krijgt een persoon minder snel te maken met constipatie en inflammatoire darmaandoeningen. Hartaandoeningen, kanker en diabetes mellitus (suikerziekte) komen ook minder snel tot uiting. Vezels zorgen bovendien voor een vol gevoel waardoor minder kans ontstaat op een overmatige calorie-inname en obesitas.

Bron: https://mens-en-gezondheid.Infonu.nl/

Sjalot:

 • Sjalotten bevatten meer mineralen en vitaminen dan gewone uien.
  Vitamine A, een antioxidant dat goed is voor de ogen, zit het meest in sjalotten. Deze ondergronds groeiende groente bevat per 110 gram 35% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (=ADH) aan vitamine A. Pirydoxine of vitamine B6 zit ook veel in de sjalot; 27% van de ADH. Overige vitaminen die het sjalotje rijk is zijn: vitamine C (13% ADH), foliumzuur of B11 (9%ADH), pantotheenzuur of B5 (6% ADH) en thiamine of B1 (5% ADH).
 • Sjalotjes bevatten het meest ijzer onder de mineraalsoorten. De sjalot is daarom een goede groente in een dieet tegen anemie of bloedarmoede. In een onsje sjalotten zit 15% van de ADH aan ijzer. Mangaan zit er ook in ruime mate in: 13% van de ADH. Overige mineralen die de sjalot tot zijn ingrediĆ«nten kan rekenen zijn: koper (10% ADH), fosfor (9% ADH), kalium (7% ADH), magnesium (5% ADH), zink (4% ADH) en calcium (4% ADH).
 • De ontstekingsremmende werking zorgt er onder andere voor dat gifstoffen sneller uit het lichaam worden verwijderd als je sjalotten eet. Deze gifstoffen worden opgehoopt in de lever. Doordat de sjalot ertoe bijdraagt dat de lever toxinen elimineert, kan de lever beter zijn functie in het lichaam uitoefenen. Vrije radicalen die zich ophopen in de lever worden daar sneller uit verwijderd als men veel sjalotten eet. Vrije radicalen zijn ziekte-veroorzakers en een gezond immuunsysteem schakelt deze uit.
 • Behalve dat deze groente diabetes kan voorkomen is het ook een goede keus om te eten voor diabetici die hun ziekte niet willen laten verergeren. Sjalotjes kunnen de bloedsuikerspiegel verlagen. Insuline in het lichaam kan beter zijn werk doen door sjalotten en bovendien wordt de suikerstofwisseling geĆÆntensiveerd waardoor er minder insuline nodig is.
 • Quercetine helpt kanker te voorkomen maar er zijn nog andere stoffen in sjalotten die kankervoorkomend werken zoals saponinen. Ook vitamine A, een sterke antioxidant kan hier van dienst zijn. Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat vitamine A vooral preventief werkt tegen longkanker en mondkanker. Sjalotten werken ook goed tegen leukemie of bloedkanker. Stoffen in de sjalot bevorderen de apoptose, de plotselinge dood van kankercellen.
 • Uit onderzoek blijkt dat de kans om osteoporose te krijgen wordt gereduceerd met 20% als men vaak sjalotten eet. Er zit niet alleen calcium in deze groente maar ook mangaan en fosfor waardoor de botopbouw daadwerkelijk kan plaats vinden; met alleen calcium lukt dat niet. Teveel calcium zonder andere belangrijke mineralen leidt onmiskenbaar tot de lichaamsreactie om calcium zo snel mogelijk uit het lichaam af te voeren. De kortste weg is dan om het uit de botten te onttrekken. Zo leidt een hoge calciuminname onder de vorm van melk en tot een vergrote kans op osteoporose.
 • De zwavelcomponenten in sjalotten zijn goed voor een elastische huid. De bloedzuiverende eigenschappen spelen hierbij een belangrijke rol. Vitamine A heeft als antioxidant goede eigenschappen voor de huid. Vroegtijdige rimpelvorming wordt tegen gegaan met het eten van sjalotjesBron: Drie sjalotten evan-amos, Wikimedia commons (CC BY-SA-3.0)>
Sjalot

Heilige Basilicum

Heilige basilicum:

 • Voedingswaarde
  In basilicum bevinden zich weinig koolhydraten, vetten en eiwitten, omdat dit kruiden maar heel weinig calorieƫn bevat. Bijna alle calorieƫn in basilicum zijn afkomstig van koolhydraten, voornamelijk in de vorm van vezels. Door basilicum op te nemen in de voeding, krijgen mensen een gezonde dosis vitamine K en vitamine A, folaat, magnesium, fosfor en kalium in het lichaam.
 • Acne
  Basilicum wordt in topische (op de huid toegepaste) gels gebruikt voor de behandeling van acne, een ontsteking van de talgklieren. Een combinatie van 5 procent essentiƫle olie van basilicum en 3 procent etherische olie van zoete sinaasappel dagelijks gedurende acht weken toepassen op de huid, vermindert de symptomen van de huidaandoening. Het is echter anno juli 2019 onduidelijk of alleen basilicum dit voordeel kan bieden.
 • AntibacteriĆ«le en antimicrobiĆ«le eigenschappen
  Basilicum heeft ook antibacteriƫle eigenschappen en antimicrobiƫle eigenschappen. De etherische olie van basilicum is actief tegen elke soort Escherichia coli. De basilicumolie bevat tevens het antimicrobiƫle eigenschappen die schimmels, gisten en bacteriƫn bestrijden.
 • Antioxidant en ontstekingsremmend
  Basilicum werkt als een antioxidant helpt het lichaam om zich te ontdoen van vrije radicalen. Zoete basilicum is een uitstekende bron van antioxidanten zoals fenolverbindingen en polyfenolen. Deze antioxidanten zijn een uitstekende keuze om ontstekingen te bestrijden zoals bij onder andere artritis, verkoudheid, koorts, mondzweren en tandplak en tandvleesontsteking.
 • Cognitie en depressie
  Bepaalde basilicumvariƫteiten zijn goed voor de hersengezondheid. Heilige basilicum (tulsi) verbetert de cognitieve functie en verbetert ook andere chronische gezondheidsproblemen zoals diabetes mellitus, het metabool syndroom, angst en psychologische stress geassocieerd met een depressie.
 • Kanker
  Het kruid heeft eveneens enkele anti-kankereigenschappen. Heilige basilicum, ook bekend als Tulsi bevat fytochemicaliƫn die door chemische stoffen veroorzaakte kankers (huid-, lever-, mond en longkanker) voorkomen. Basilicum doet dit door de antioxidantactiviteit te verhogen, de genexpressies te veranderen, kankerceldood te veroorzaken en de ontwikkeling van bloedvaten in de cel te remmen.
 • Vermoeidheid en uitputting
  Basilicum wordt soms ook gebruikt in aromatherapie om symptomen van vermoeidheid en uitputting te bestrijden. Een combinatie van oliƫn (pepermunt, basilicum en helichrysum) verhoogt de mentale alertheid van mensen die kampen met uitputting en vermoeidheid.

Palmsuiker:

De voordelen van het gebruik van palmsuiker boven gewonen suiker:

Palmsuiker is zeer milieuvriendelijk, de suiker is niet zo zoet als o.a. rietsuiker en heeft een licht karamel-achtige smaak.
Onderzoek suggereert bovendien dat palmsuiker een aantal voordelen heeft ten opzichte van andere suikers, nl.:

 • Palmsuiker bevat een aantal anti-oxidanten, aminozuren en vitaminen die de gezondheid positief beĆÆnvloeden.
 • Mensen die palmsuiker gebruiken hebben minder last van hart en vaatziekten, en hersenbloedingen.
 • Palmsuiker wordt veel langzamer in het bloed opgenomen, waardoor de bloedsuikerspiegel niet ongezond snel stijgt en de energieafgifte veel geleidelijker plaatsvindt. Diabetes komt minder vaak voor bij mensen die palmsuiker gebruiken.
 • Witte suiker leidt makkelijk tot overgewicht en suikerziekte, palmsuiker niet.
 • Palmsuiker wordt vaak als onderdeel van een recept gebruikt tegen hoesten en als astma-medicijn.

Bron: Masarang.nl

Palmsuiker

Tamarinde

Tamarinde:

Tamarinde is een zeer waardevol product ter wereld vanwege zijn voedingscomponenten. Deze omvatten vitamine C, E en B, calcium, ijzer, fosfor, kalium, mangaan en voedingsvezels. Het bevat ook organische verbindingen die tamarinde tot een krachtig antioxidant en ontstekingsremmend middel maken.

 • Verhoogt de spijsvertering
  Tamarinde wordt beschouwd als een natuurlijk laxeermiddel omdat het grote hoeveelheden voedingsvezels bevat. Het eten van tamarinde als fruit of specerij kan de efficiƫntie van je spijsvertering verbeteren, vezels ontlasting verzamelen, zodat het gemakkelijk door de gladde spieren van het darmkanaal kan passeren.
 • Tamarinde houdt de bloeddruk in evenwicht en houdt slechte cholesterol in balans. Cholesterol en bloeddruk zijn twee belangrijke factoren die de gezondheid van het hart beĆÆnvloeden. Kalium in tamarinde beĆÆnvloedt de bescherming van de gezondheid van het hart en helpt de bloeddruk te verlagen. Dankzij het vitamine C-gehalte beschermt het de gezondheid van het hart en versterkt het de immuniteit door vrije radicalen in de loop van de tijd te bestrijden.
 • Verbetert de zenuwfunctie
  Een van de belangrijkste vitamines in tamarinde is het B-complex. Tamarinde, een belangrijk onderdeel van de vitamine B-familie, helpt de zenuwfuncties te verbeteren. Tamarinde is verantwoordelijk voor het verbeteren van spierontwikkeling en zenuwfuncties die u kunnen helpen actief te blijven, uw reflexen te behouden en sterk te blijven.
 • Helpt om gewicht te verliezen; Tamarinde is een van de beste alternatieve voedingsstoffen voor diegenen die willen afvallen. Hydroxycitric HCA genaamd tamarinde versnelt vetverbranding en helpt bij het afvallen. Serotonine versnelt het verbranden van calorieĆ«n door de neurotransmitter te verhogen.
 • Verhoogt de immuniteit
  Grote hoeveelheden vitamine C en andere antioxiderende effecten in tamarinde helpen het immuunsysteem versterken en beschermen tegen andere microbiƫle en schimmelziekten.
 • Diabetes Tamarinde verhoogt de bloedsuikerspiegel niet plotseling en houdt de bloedsuikerspiegel in evenwicht.
 • Lever 20 leeftijd verjongt: Tamarinde is ook een zeer nuttige voedingsstof voor leverziekten. Van de kuren bereid met tamarinde wordt gezegd dat ze de 20-leeftijd van de lever verjongen.
 • Bestrijdt bacteriĆ«n en virussen
 • Goed voor constipatie

Bron: nl.1faydalari.com

Citroengras:

Citroengras is om meerdere redenen een prima aanvulling op de maaltijd.
Citroengras is absoluut een goede bron van de vitaminen A en C en in zeer beperkte mate vitamine B. Het bevat volgende vitaminen en mineralen: Magnesium, zink, koper, ijzer, kalium, fosfor, calcium en mangaan

De plant in theevorm is wellicht zelfs de bekendste geneeskrachtige planten. Vanwege het hoge ijzergehalte is citroengras goed tegen een ijzertekort in het lichaam.
Vanwege de antiseptische eigenschappen, is de plant waardevol bij het behandelen van onder meer artritis, jicht en ontstekingen aan de urinewegen. Verder elimineren de micro-organismen in de plant schadelijke bacteriƫn, gisten en schimmels en parasieten en wordt het bloed gezuiverd. Het helpt de luchtwegen te ontlasten bij griep, verkoudheid of hooikoorts.

De ontgiftende/zuiverende werking is goed voor de huid, de alvleesklier, de lever, de nieren, de blaas en de pancreas. Door het magnesium, de fosfor en het foliumzuur heeft het een stimulerende werking op het zenuwstelsel en dat is onder meer weer goed voor de concentratie. Tenslotte ā€˜helptā€™ het de goede bacteriĆ«n in de darmen om de voeding goed te verteren.
Bron: mens en gezondheid.infonu.nl

Citroengras

Chilipeper

Chilipeper:

 • Pittig eten verlaagt je bloeddruk. In peper zit vitamine A en C dewelke je bloedvaten versterken. De capsaĆÆcine is het stofje dat je bloed makkelijker door je lichaam laat stromen. Die combinatie zorgt voor gezonde hart- en bloedvaten en een stabiele bloeddruk. Ook helpt chilipeper bij een verkeerd cholesterolgehalte.
 • Pittig eten vermindert stress en kan de aanmaak van feel good-hormoon serotonine een boost geven.
 • De capsaĆÆcine in chilipeper werkt ontstekingsremmend.
 • Pittig eten kan helpen tegen hoofdpijn.
  Een eigenschap van capsaĆÆne is dat het helpt om de pijn te stillen. Gecombineerd met caffeĆÆne (een beetje chilipeper in je koffie kan dus geen kwaad) werkt het erg goed tegen hoofdpijn en opkomende migraines.
 • CapsaĆÆne verbrand sneller je voeding.
 • Onderzoek laat zien dat de capsaĆÆne in pittig eten de stoelgang bevordert.

Bron: Elle eten

Munt:

 • Goed voor je spijsvertering
  Munt zit vol met antioxidanten. Deze zijn erg goed voor je maag. Het plantje bevat ook menthol. Menthol helpt de enzymen in je spijsvertering beter te functioneren. Het werkt in op de gladde spieren van je maag. Hierdoor werken deze spieren effectiever en heb je minder snel last van een opgeblazen gevoel. Ook helpt munt bij het kalmeren van maagkrampen en bij het verminderen van winderigheid.
 • Ontstekingsremmend
  In munt zitten zogenaamde fytonutriƫnten, die schade aan cellen bij een ontsteking verminderen. Munt kan ook een chronische ontsteking tegengaan.
 • Goed voor je immuunsysteem
  Munt zit vol met verschillende voedingsstoffen, zoals vitamine C, D, E, calcium, fosfor en kleine hoeveelheden vitamine B-complex. Al deze voedingsstoffen zorgen ervoor dat je immuunsysteem zich verbetert en bieden ook bescherming tegen infecties.
 • Vermindert menstruatiepijn
  Muntblaadjes kalmeren krampen in de spieren en zuiveren je bloed. Het kan dus goed helpen tegen menstruatiepijn. Een lekkere warme kop muntthee kan wonderen doen.
 • Het helpt tegen stress
  Munt wordt onder andere bij aromatherapie gebruikt om stress tegen te gaan en te verminderen en de geest te verjongen. Het inademen van muntdampen helpt het ontspannen van het lichaam en het kalmeren van de geest

Bron: Good Housekeeping

Limoen

Limoen:

Een glas limoenwater drinken in de ochtend is een onmisbaar vitamine ritueel. Limoen bevat vooral veel vitamine C en vitamine B. Met 100 gram limoen (1 limoen = 60 gram) krijg je al 88% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine C binnen. Limoen is zelfs gezonder dan sinaasappel of grapefruit! Dit zijn de 6 redenen waarom jij vanaf nu elke ochtend limoensap wilt drinken.

 • Boost je immuunsysteem
  De grote hoeveelheid vitamine C versterkt je weerstand zodat je niet snel ziek wordt en je huid beter beschermt is tegen huidproblemen. Vitamine C speelt een rol bij het vormen van antilichamen. Daarnaast neutraliseert het gifstoffen die veroorzaakt worden door virussen en bacteriƫn.
 • Verbetert je huid
  Naast vitamine C bevatten limoenen vitamine B, calcium, fosfor, magnesium, koper, kalium en thiamine. Deze combinatie zorgt voor een stralende, gezonde, zachte en zuivere huid. Limoenen voorkomen daarnaast infecties en ontstekingen, dus ze zijn super voor mensen die last hebben van puistjes of andere huidproblemen.
 • Voorkomt reuma
  Vitamine C werkt ook ontzettend goed tegen reuma. Je kan reuma voorkomen door veel fruit te eten wat rijk is aan vitamine C. Reuma wordt veroorzaakt door onverteerbare gifstoffen die in je kraakbeen ophopen. Natuurlijk vitamine C kan deze gifstoffen afbreken en afvoeren uit je lichaam. Kunstmatige vitamine C wordt daarentegen door het lichaam gezien als een stof die zo snel mogelijk verwijdert moet worden, omdat je lichaam kunstmatige stoffen niet herkent. Het wordt dus zo snel mogelijk uit je lichaam verdreven. Natuurlijke vitamine C blijft wel 24 uur in je lichaam zitten.
 • Helpt bij het afvallen
  Limoenen reinigen je lichaam, bevatten veel voedingsstoffen en krachtige antioxidanten en maar weinig calorieƫn. Daarnaast stimuleren ze je stofwisseling. Daarom zijn limoenen super als je wilt afvallen.
 • Bomvol antioxidanten
  Daarnaast zitten limoenen bomvol krachtige antioxidanten die de celstructuur helpen te beschermen. De vrije radicalen en gifstoffen waar je lichaam dagelijks mee in contact staat, kunnen door antioxidanten uit je lichaam worden verwijderd. Hierdoor bescherm je je lichaam tegen veroudering en krijg je meer energie.
 • Onderdrukt je hongergevoel
  Wist je dat limoenen ook je bloedsuikerspiegel in balans houden? Hierdoor krijg je minder snel honger en voorkom je vreetbuien.

Bron: Knap gezond

Tahini:

Verkregen uit sesam tahin is een voedsel dat veel wordt geconsumeerd in ons land en in de wereldkeuken. Er zijn waanzinnig veel voordelen aan dit product!

 • Rijk aan antioxidanten
 • Het kan uw risico op kanker verminderen en uw lever beschermen tegen schade door vrije radicalen
 • Het is een van de rijkste voedingsmiddelen op het gebied van calcium.
 • Sesam Tahini beschermt menselijke hersencellen en zenuwstelsel.
 • Tahini beschermt de lever tegen allerlei soorten schade. Het zorgt ervoor dat alle gifstoffen in het lichaam worden verdreven.
 • Tahini helpt de bloedcellen te verhogen met ijzervitamine die het bevat.
 • Dankzij de oliĆ«n in het tahini-gehalte helpt het de nieren te reguleren. Het verwijdert het opgehoopte gas in de darmen en maag en verlicht de pijn veroorzaakt door gas. Het biedt de regulering van maagfuncties.
 • Tahini is een van de meest waardevolle voedingsbronnen die kanker bestrijden. Het beschermt de celstructuur en ondersteunt de gezondheid van de cel.
 • De grondstoffen sesam, calcium en nuttige oliĆ«n helpen de botten te beschermen.
 • De vitamines en mineralen in de inhoud verhogen de weerstand van het lichaam door het immuunsysteem te ondersteunen. Het vermindert het risico op verkoudheid, vooral in de winter.
 • High-energy tahini biedt vitaliteit.
 • Tahini, met een hoog gehalte aan onverzadigd vet, is goed voor maagpijn en reguleert de stoelgang.
 • Sesamzaad is een goede bron van aminozuren, vitamine E en B, sporenelementen en vetzuren, die allemaal helpen om huidcellen te verjongen en vroege tekenen van veroudering te voorkomen.
 • Tahini maakt het haar gezonder en glanzend.
 • Er wordt aangenomen dat voldoende fytosterolen het cholesterolgehalte in het bloed verlagen en er is zelfs consensus dat het het risico op kanker vermindert.
 • Beschermt de gezondheid van het hart.
 • Bevat ontstekingsremmende verbindingen.
 • Het beschermt het lichaam tegen schade veroorzaakt door zware metalen in het lichaam.
 • Bloedvat- en ademhalingssysteem gezondheid.
 • Tahini, een rijke voedingsbron van koper, vermindert het risico op reuma door de gezondheid van de gewrichtsbeenderen te behouden.
 • Tahini bevat 20% puur eiwit. Daarom houdt tahini de spieren sterk. Na zware training en oefening, versterkt en beschermt tahini de spieren.
Tahini

Kervel

Kervel:

 • Het rauwe blad bevat vitamine C, ijzer, caroteen en magnesium en kan derhalve worden gezien als zeer gezond.
 • Zo kan je er thee van zetten ter bevordering van de spijsvertering en het stimuleren van de bloedsomloop.
 • Het kan werken tegen leverklachten en chronische slijmvliesontsteking.
 • Verse blaadjes kun je ook als warme kompres op zere gewrichten plaatsen.
 • Kervel werkt vrolijkmakend
 • Als laatste kan je een aftreksel van het kruid gebruiken om de huid te reinigen, soepel te houden en rimpels tegen te gaan.

Venkel:

 • venkel zit boordevol goede voedingsstoffen (zoals vitaminen B1 en B2) en bevat weinig calorieĆ«n (12 kcal per 100 g) en is vetvrij.
 • Rijk aan anti-oxidantenVenkel bevat veel goede eigenschappen en beschermt het lichaam tegen vrije radicalen, gifstoffen en celveroudering.
 • Bevordert de spijsvertering
  De bestanddelen in venkel stimuleren de afscheiding van spijsverteringssappen, waardoor de afbraak en absorptie van voedingsstoffen wordt ondersteund.
 • Venkel bevat kalium en deze stof stimuleert de elektrische activiteit van de hersenen. Kalium verhoogt ook de zuurstoftoevoer naar de hersenen, waardoor de cellen hun taken optimaal kunnen verrichten.
 • De groente bevat natuurlijke bestanddelen die antibacteriĆ«le eigenschappen hebben. Deze kunnen het lichaam ondersteunen bij het opruimen van infecties, maar ook bij het strijden tegen ziektes die door bacteriĆ«n worden veroorzaakt, zoals diarree.
 • Helpt tegen menstruatiepijn
  Venkel zou helpen bij de regulatie van hormonen binnen het lichaam, waarbij de ernst van menstruatiesymptomen wordt verminderd.
 • Het is niet alleen anti-bacterieel, venkel helpt ook slijmoplossend en assisteert bij het opruimen van slijm, dat vast kan zitten in de luchtwegen, en biedt zodoende ondersteuning bij de verlichting van symptomen bij personen met luchtwegaandoeningen. Ook handig bij mensen die last hebben van hooikoorts.
 • De groente werkt vochtafdrijvend en versnelt het tempo waarmee gifstoffen via de urine uit het lichaam worden afgevoerd, waardoor reinigen optimaal wordt ondersteund.
Venkel

Radijzen

Radijzen:

 • Radijzen helpen om de lever gezond te houden. Ze zuiveren het lichaam en verwijderen toxines uit het bloed.
 • Radijs beschermt onze rode bloedcellen die de zuurstof beter door het bloed laten stromen.
 • Verminderen infecties aan de urinewegen.
 • Radijzen zijn vochtafdrijvend en verhogen de aanmaak van urine op een natuurlijke manier.
 • Radijzen zijn antibacterieel, gaan infecties tegen en beschermen de nieren.
 • Radijzen passen uitstekend in elk gezond dieet dat gericht is op gewichtsverlies. Ze bevatten weinig koolhydraten en zijn rijk aan vezels, vitamine C, kalium, calcium en magnesium.
 • Radijzen zijn een grote bron aan anthocyaan, een soort flavonoĆÆde die hen de typische kleur geeft, maar ook bijdraagt aan de cardiovasculaire gezondheid.
 • Deze groente is rijk aan kalium en we weten dat dit mineraal onontbeerlijk is voor het regelen van de bloeddruk. Helpen ook om de bloedstroom te verbeteren zodat elk gebied voldoende bloed ontvangt.
 • De vitamine C, fosfor, zink en B-complexvitamines in radijzen verzorgen de huid
 • Zoals je merkt, zijn er verschillende redenen waarom je radijzen zou kunnen toevoegen aan je dieet. Een van de belangrijkste reden is toch wel dat ze je immuunsysteem versterken.
 • Ze bevatten heel veel vitamine C wat de natuurlijke gezondheid van de witte bloedcellen beschermt.
 • Radijzen versterken niet alleen ons immuunsysteem, maar regelen ook ons metabolisme, de collageensynthese en voorzien ons van essentiĆ«le proteĆÆnes om ons te beschermen tegen aderverkalking.

Dusā€¦ vergeet geen radijzen toe te voegen aan je salades!

Kardamom:

 • Vermindert chronische ontsteking
 • Versterkt de antioxidantactiviteit
 • Verlaagt cholesterol
 • Verbetert de gezondheid van het hart
 • Verlaagt de bloeddruk
 • Helpt bij gewichtsverlies en het metabool syndroom
 • Kan de spijsvertering verbeteren
 • Verbetert de symptomen van maag- en darmstoornissen zoals diaree en die verband houden met spasmen in de darm
 • Kan maagzweren voorkomen
 • Is antibacterieel en schimmelwerend
 • Kan de mondgezondheid verbeteren
 • Verbetert de insulinegevoeligheid
 • Groene kardemom kan kanker voorkomen
 • Kardemom kan angst verminderen
 • Kardemom bezit ontstekingsremmende eigenschappen en is bij gevolg een middel tegen astma.
Kardamom

Basilicum

Basilicum:

Het is vooral de geneeskracht van de plant waarom hij eeuwenlang gewaardeerd werd, het populair worden voor gebruik in de keuken is in vergelijking daarmee vrij recent te noemen.
Van oudsher werd basilicum toegepast bij huidproblemen, bij verkoudheden, en andere infecties, hoesten, hoofdpijn, misselijkheid en als insectenverdrijver, maar ook om om de geest te kalmeren en tevens de stemming te verbeteren.
Tegenwoordig zijn veel van deze toepassingen ook wetenschappelijk verklaard en weten we dus welke inhoudsstoffen zorgen voor bepaalde geneeskrachtige werkingen. Zie hier de top 5 van de gezondheidsvoordelen van basilicum:

 • Basilicum is o.a. door de hoge hoeveelheid eugenol een uitstekende ontstekingsremmer en geschikt om bacteriĆ«n te doden en insecten te verdrijven.
 • Goed voor het hart-en-vaatstelsel vanwege het hoge gehalte aan carotenoĆÆden, antioxidanten die de cellen beschermen tegen de beschadigingen van de vrije radicalen. Bovendien zorgt de ruime hoeveelheid magnesium in basilicum voor een goede bloeddoorstroming en gezonde aderen.
 • De antioxidanten in de vorm van flavonoĆÆden en carotenoĆÆden in basilicum beschermen het lichaam tegen sommige vormen van kanker.
 • Verschillende essentiĆ«le oliĆ«n in basilicum zijn effectief bij de behandeling van een droge huid, acne en psoriasis.
 • De looistoffen die in basilicum aanwezig zijn hebben een kiemdodende en wondhelende invloed op mond-, neus-, en maag-, darmslijmvliezen. Basilicum is daarom ook prima te gebruiken bij allerlei spijsverteringsstoornissen en ontstekingen in het maag-darmkanaal.

Groene asperges:

Asperges zijn een van de gezondste groenten in de wereld en hebben een rijke samenstelling van voedingsstoffen. Ze hebben een hoge voedingswaarde, zijn rijk aan vitaminen en verbeteren het immuunsysteem. Om over de smaak nog maar niet te spreken!
Asperges zijn rijk aan vitamine B, dat de bloedsuikerspiegel reguleert.
Studies hebben aangetoond dat de groene asperge meer voordelen heeft dan de witte asperge. Ze hebben een hoger gehalte kalium, vitamine A en mineralen die de immuniteit van het lichaam stimuleren.
Vitamine A bevordert een gezonde huid. Het helpt bij het effectief herstellen van de beschadigde huid en kan een verouderde huid voorkomen.
Asperges helpen bij een goede spijsvertering door de aanwezigheid vezels en vitamine C. Het bevat een goede hoeveelheid eiwitten. De krachtige voeding is populair bij atleten.
Een cruciaal ingrediƫnt voor de asperge is inuline. Deze koolhydraten worden niet verteerd tot het de dikke darm bereikt waar het de darm verontreinigt. Daarnaast helpt het vormen van darmkanker te voorkomen.

Groene asperges

Walnoten

Walnoten:

Noten zijn gezond en de allergezondste noot is de walnoot. Walnoten worden niet voor niets een superfood genoemd.

Walnoten zitten boordevol goede voedingsstoffen. Naast omega-3-vetten en vezels bevatten walnoten magnesium, vitamine E, polyfenolen, eiwitten, kalium, plantensterolen, vitamine B6, arginine, melatonine, koper en zink.
In vergelijking met andere noten hebben walnoten de meeste antioxidanten. Deze kunnen cellen in het menselijk lichaam beschermen tegen vrije radicalen.
In walnoten zitten veel vetten, maar dat zijn vooral gezonde onverzadigde vetten. Deze helpen het cholesterolniveau in het bloed te verlagen en verminderen daarmee het risico op hart- en vaatziekten.
Heb je regelmatig last van constipatie? Walnoten kunnen daar bij helpen. Door de vezelrijke walnoot dagelijks aan je dieet toe te voegen, zal je stoelgang verbeteren.
Amerikaanse wetenschappers hebben ontdekt dat dagelijks een handje walnoten eten ook helpt tegen stress en een hoge bloeddruk.
Uit onderzoek blijkt dat walnoten tevens goed zijn voor kwaliteit van het sperma.
Uit onderzoek blijkt namelijk dat mensen die regelmatig noten eten een lager lichaamsgewicht, BMI en een slankere taille hebben dan mensen die geen noten eten. Hou het wel bij Ć©Ć©n handje, zo’n 50 gram walnoten, per dag.

Rode biet:

Bieten bevatten veel foliumzuur, mangaan, kalium, koper, ijzer, vezels en magnesium. Het meest interessant zijn de actieve plantenstoffen. Zo zijn de rode kleurstoffen betanine en betalaĆÆne zeer krachtige antioxidanten. Bieten horen tevens tot de rijkste bronnen van nitraat (stikstofoxide), dat een positieve werking heeft op onze aderen.

 • Verbetert de doorbloeding van hersenen
 • Verlaagt de bloeddruk
 • Vermindert de insuline afgifte
 • Verbetert sportprestaties
 • Werkt anti-kanker
 • Gaat ontstekingen tegen
 • Kan oxidatie van LDL-cholesterol voorkomen
 • Beschermt tegen hart- en vaatziekten
 • Verbetert de cognitieve functie (reactietijd), bij mensen met diabetes type 2
Rode Biet

Pompelmoes

Pompelmoes:

Grapefruit zit boordevol vezels en vitaminen. Hierdoor worden afvalstoffen sneller uit het lichaam verwijderd en wordt de opslag van vet voorkomen. Dankzij het hoge vitamine C-gehalte zorgt de vrucht er bovendien voor dat het verouderingsproces vertraagd wordt en je immuunsysteem een extra boost krijgt.

Rode linzen:

Peulvruchten zijn al enige tijd in opmars! Oorzaak? Veel mensen proberen wat minder vlees te eten en kiezen daarom steeds vaker voor bonen en linzen. Plantaardige voeding heeft een heleboel voordelen voor je gezondheid.

 • IJzer zorgt voor aanmaak van rode bloedcellen
 • Foliumzuur beschermt je bloedvaten
 • Vezels boosten je spijsvertering
 • Eiwitten zijn de bouwstoffen voor je lichaam
 • Linzen houden je bloedsuikerspiegel stabiel
Rode Linzen

Rode Ajuin

Rode ajuin:

Rode uien zijn goed voor je bloed. Mensen met hartziekten of type 2 diabetes wordt aangeraden rode uien te eten. De ui is een zeer voedzame plant omdat het boordevol fytonutriƫnten zit.

 • Voedingsstoffen in uien
  Uien zijn voedzame voedingsmiddelen die veel antioxidanten, mineralen en vitaminen bevatten. Uien bevatten ook kleine hoeveelheden calcium, ijzer, folaat, magnesium, fosfor en kalium, en de antioxidanten quercetine en zwavel. Kalium zorgt voor een goede celfunctie, vochtbalans, zenuwoverdracht, nierfunctie en spiercontractie (samentrekking van spieren). Ook vitamine B en vitamine C zijn te vinden in deze groente. Zowel folaat (foliumzuur, vitamine B9) als pyridoxine (vitamine B6) zijn belangrijk voor het metabolisme, de productie van rode bloedcellen en de zenuwfunctie. Vitamine C is een krachtige antioxidant die de cellen tegen schade beschermt veroorzaakt door vrije radicalen (onstabiele moleculen). De voedingswaarde van uien hangt af van de bereidingswijze: rauwe uien bevatten andere voedingsstoffen dan gebakken uien.
 • Het chroom in uien helpt bij het reguleren van de bloedsuikerspiegel. De zwavel in uien helpt de bloedsuikerspiegel te verlagen door een verhoogde insulineproductie op te wekken.
 • Verbetert botdichtheid bij oudere vrouwen
 • Uien zijn hartgezond voedingsmiddel
  Uien bevatten antioxidanten en verbindingen die ontstekingen bestrijden, triglyceriden verlagen het cholesterolgehalte verminderen. Deze drie factoren verminderen de kans op het ontwikkelen van een hartziekte.
 • Uien bevatten veel vitamine C, wat nodig is voor de opbouw en het onderhoud van collageen, dat structuur aan de huid en het haar geeft.
 • Uien zijn in verband gebracht met het verminderen van het risico op kanker, en dan vooral maagkanker, slokdarmkanker, prostaatkanker, en dikkedarmkanker.
 • Gunstig voor slaap en gemoedstoestand
 • Elimineert tandbederf

Koriander:

 • Bevat een hoge dosis vitamine K. De laatste tijd is vitamine K regelmatig in het nieuws. Deze vitamine is belangrijk voor de bloedstolling. Maar vitamine K heeft nog meer taken in het lichaam: zorgen voor een goede botgezondheid en gezonde vaten.
 • Ook bevat dit kruid vitamine A, verschillende B-vitaminen (waaronder foliumzuur), vitamine C en E.
 • Het kruid is rijk aan ijzer en magnesium.
 • Goed voor de spijsvertering; het helpt de darmen in hun beweging, voorkomt gasvormingen en stimuleert de aanmaak van enzymen die ons helpen het eten te verteren.
 • Verder zou koriander goed helpen bij hoofdpijn, angstaanvallen en slapeloosheid en zorgt het voor stabiliteit in de bloedsuikerspiegel.
Koriander

Granaatappel

Granaatappel:

Een andere benaming voor de granaatappel is ā€˜symbool voor de gezondheidā€™. De granaatappel is namelijk extreem gezond en brengt veel gezondheidsvoordelen met zich mee. Granaatappelpitjes bevatten polyfenolen (ook wel sterke antioxidanten). Deze krachtige antioxidanten zijn goed voor je bloeddruk en verminderen de kans op hart- en vaatziektes. Bij het frequent eten van een granaatappel zou je ontwikkelingen in het voorstadium van Alzheimer kunnen passeren.

 • Dragen met hun antioxidanten bij aan gezonde cellen.
 • Helpen het slechte LDL-cholesterol te verminderen en de aderen gezond te houden.
 • Gunstig effect op de bloeddruk
 • Ondersteunen een gezonde werking van de hersenen.
 • Het hoge vitamine C kan het immuunsysteem helpen versterken.
 • Granaatappels dragen bij aan het verminderen van klachten door artritis (gewrichtspijn).
 • Granaatappels ondersteunen een gezonde zwangerschap door hun hoge gehalte foliumzuur.

Ghee:

geklaarde boter
 • Een extra eigenschap van geklaarde boter is dat het cholesterolverlagend is.
 • Verbetert onze spijsvertering en geeft ons meer levensenergie. We hebben een goede levensenergie nodig om gezond en vitaal te kunnen zijn.
 • Het helpt de maag en darmen met het opnemen en verwerken van het voedsel.
 • Het helpt het lichaam te herstellen van ontstekingen, vooral van ontstekingen in maag en darmen.
 • Ghee balanceert hormonale storingen
 • Doordat Ghee anti-oxidanten bevat, gaat het ziekten en veroudering tegen.
 • Het is goed voor onze hersenfuncties. Het werkt ondersteunend bij Alzheimer en ADHD
 • Veel mensen die intolerant zijn voor boter kunnen wel tegen Ghee of geklaarde boter. Ghee is namelijk caseĆÆne- en lactosevrij. CaseĆÆne en lactose zijn beiden melkeiwitten.
 • Ghee bevat veel essentiĆ«le vetzuren, die makkelijk te verteren zijn. Bovendien zitten er veel vitaminen in, zoals vitamine A, D, E en K.
 • Ghee verbetert het immuunsysteem.
 • Ghee verbetert de gezondheid van de ogen
 • Ghee voedt de botten, tanden, haar en nagels.
 • Ghee heeft een aansterkende en reinigende werking op de darmen en de lever. Gifstoffen binden zich aan vetten. Daarom wordt Ghee gebruikt bij ontgiftingskuren.

Je kunt Ghee gebruiken naast kokosolie. Kokosolie is ook erg gezond, dus je kunt deze afwisselen, afhankelijk van welke smaak je wilt toevoegen aan een gerecht.

Ghee

Mizuna

Mizuna:

Mizuna sla zit bomvol vitamines, mineralen en vezels.
Zo bevat het folaat (vitamine B11), vitamine C, vitamine E, vitamine K en de mineralen calcium, kalium, mangaan en ijzer. Allemaal voedingsstoffen met belangrijke functies in je lichaam.
De vitamines C en E werken bijvoorbeeld allebei als antioxidant, waardoor ze je lichaamscellen helpen beschermen tegen oxidatieve schade.
Vitamine K en het mineraal calcium zijn beiden betrokken bij de normale stolling van je bloed. Bovendien draagt vitamine K bij aan de opname van calcium in je botweefsel. Je botten hebben calcium nodig om sterk en gezond te blijven.

Paksoi:

Paksoi is een koolsoort die oorspronkelijk uit China komt. De witte stengels zijn lekker knapperig en de donkergroene bladeren zijn sappig. Deze kunnen beiden gegeten worden.
Paksoi zit boordevol vitamines en mineralen. In 100 gram paksoi zit al meer dan 100% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine A. En bijna 75% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine C. Paksoi bevat ook calcium, ijzer, mangaan, fosfor, kalium en magnesium. En dat terwijl in 100 gram rauwe paksoi slechts 14 Kcal zitten.

Paksoi

Rozemarijn

Rozemarijn:

De 9 voordelen van rozemarijn op een rij

 • Verbetert de bloedcirculatie
 • Goed voor de lever en nieren
 • Verbetert je spijsvertering
 • Gunstige invloed op het metabool syndroom
 • Goed voor je humeur
 • Beter geheugen
 • Tegen vermoeidheid
 • Verlicht luchtwegproblemen
 • Rozemarijn houdt insecten op afstand

Knoflook:

Knoflook bevat actieve verbindingen die kunnen helpen om het risico van infecties te verminderen. Knoflook geeft je immuunsysteem een flinke boost en werkt als een natuurlijk antibioticum, zoals bij schimmelinfecties. Al heel lang wordt knoflook gebruikt tegen bacteriƫn, schimmels, virussen en parasieten.

Allicine is een sterke antioxidant, en eigenlijk de belangrijkste werkzame stof in knoflook, deze helpt mee met je immuuncellen om te vechten tegen verkoudheid en griep. Allicine bezit vrije radicalen die ontstekingen neutraliseert en in de kiem smoort.

 • Knoflook heeft antimicrobiĆ«le en antivirale eigenschappen die kunnen helpen bij het bestrijden van bacteriĆ«le en virale infecties.
 • Knoflook bevat een hoge doses iodine, dit is een effectieve stof bij schildklierproblemen.
 • De spijsverteringsorganen worden versterkt en hersteld en het stabiliseert de darmflora.
 • Om knoflook goed te gebruiken is het belangrijk om deze 10 minuten voor het koken te pletten, ik doe dat een een stenen vijzel. Hierdoor kunnen de hierboven genoemde stoffen goed vrijkomen en kun je hier optimaal gebruik van maken.
 • Het consumeren van 2 tot 3 teentjes verse knoflook per dag kan helpen om je immuunsysteem te versterken. Knoflook is bijzonder effectief, bij het verminderen van de symptomen, en de duur van, verkoudheid en griep.
Knoflook

Kokosolie

Kokosolie:

Kokosolie, hier is veel discussie over, of dit nu wel of niet gezond is. Volgens mij is dit een beetje het oude denken tegen het nieuwe denken. Het oude denken zegt nee want er zitten onverzadigde vetten in. Het nieuwe denken zegt ja want er zitten verzadigde vetten in, maar deze zijn van de middellange keten triglyceriden (MCT), dit zijn juist gezonde, middellange ketens, verzadigde vetzuren met antibacteriƫle eigenschappen.

De meest voorkomende vorm van MCT in kokosolie is laurinezuur, die wordt omgezet in de spijsvertering in een stof die bekend staat als monolaurine. Zowel laurinezuur als monolaurine staat bekend om hun eigenschap om schadelijke virussen, bacteriƫn en schimmels te doden.

Je kunt dagelijks kokosolie toevoegen door het te gebruiken om in te koken of bakken, maar ook in je smoothie. Ik bak eigenlijk veel in niet ontgeurde, biologische kokosolie. Het gebruik van twee eetlepels (30 ml) per dag moet voldoende zijn, die je dan kunt aanvullen met andere gezonde vetten, zoals avocadoā€™s,Ā noten, olijven en lijnzaad olie.

Kokosolie kan je dus helpen om je te beschermen tegen verschillende virale, bacteriƫle en schimmelinfecties.

Kurkumma:

Ook wel het heilige kruid van India genoemd. Behoort tot de familie van de gember.
Curcumine, het stofje in kurkumma, is verantwoordelijk voor de postieve werking:

 • Ontstekingsremmend, remt accute & chronische ontstekingsprocessen af (vb ziekte van Crohn, diabetes, inflammatoire darmziekte)
 • Sterke anti-oxidant
 • Bevordert de spijsvertering
 • Ondersteunt de leverprocessen

šŸŒ± TIP: zwarte peper versterkt de werking van kurkumma in je gerecht!

Brandnetel

Brandnetel:

 • Bevatten onder andere vitamine A, B, C, D, E en K, foliumzuur en de mineralen silicium, ijzer, calcium, kalium, magnesium, fosfor en zink. Daarnaast zitten er stoffen in die de spijsvertering stimuleren en stoffen die het lichaam reinigen en herstellen.
 • Brandnetels hebben een anti-allergische werking: tegen hooikoorts, huisstofmijtallergie, neusslijmvliesontsteking, enzovoort.
 • Daarnaast werken brandnetels ook bloedzuiverend en bloedstelpend. Ze helpen ook bij bloedarmoede.
 • Botdichtheid: bepaalde eigenschappen gaan osteoporose en broze nagels tegen zoals bij de ajuin.
 • Spijsvertering: brandnetels bevorderen de spijsvertering en verhelpen zo allerlei ongemakken die hiermee te maken hebben.
 • Vochtafdrijvend en slijmoplossend: daarmee is het eten van de wortel een remedie tegen plasproblemen, vnl. bij mannen.
 • Brandnetelthee helpt tegen artritis, reuma of jicht.
 • Een afkooksel van brandnetel zou helpen tegen roos en haaruitval.

šŸŒ± TIP: eet brandnetels best in het voorjaar, want dan zijn ze maximaal rijk aan proteĆÆnen.

Kruidnagel:

Kruidnagel is heerlijk voor in de glĆ¼hwein of stoofpot, maar wist je dat het ook veel gezondheidseffecten heeft? Wij hebben de 5 meest opmerkelijke voor je verzameld.

 • Kruidnagel kan bacteriĆ«n doden
 • Kruidnagel is goed voor je botten
 • Kruidnagel kan helpen bij maagzweer
 • Kruidnagel is goed voor de lever
 • Kruidnagel kan helpen om bloedsuiker te reguleren
Kruidnagel

Selder

Selder:

Naast de smaak en zijn rol in de keuken, is selder eigenlijk een rijke bron van essentiƫle vitaminen en mineralen.
Selder is rijk aan foliumzuur en kalium dat je lichaam gebruikt om op een optimaal niveau te presteren.
De belangrijkste kenmerken zijn de grote hoeveelheid vitamine C die het bevat, die de weerstand van het lichaam helpen tegen ziektes.
Het is Ć©Ć©n van de minst bekende superfoods die er zijn, maar zeker Ć©Ć©n die je moet opnemen in je dieet om je conditie te verbeteren en een gezonde levensstijl te leiden.

 • Het behandelt blaasinfecties
 • Algemene gezondheid
 • Het vermindert ontstekingen
 • Het beheert de bloeddruk
 • Het vermindert de cholesterol
 • Bescherming tegen kanker
 • Helpt bij gewichtsverlies
 • Het is een natuurlijke vochtafdrijver
 • Het verlicht menstruatieklachten
 • Het verlicht stress
 • Het helpt tegen slechte adem
 • Het helpt de spijsvertering
 • De gezondheid van de ogen
 • Eigenschappen tegen het ouder worden
 • Het verhoogt de libido

Paddestoelen:

Paddestoelen zijn magisch voor het immuunsysteem. Niet enkel rijk aan vitamine B en mineralen. Ze bezitten tevens een flinke dosis aan anti-oxidanten (e.g. selenium).
Selenium helpt stress tegen te gaan en heeft een positieve impact op het immuunsysteem.

Paddestoelen

Yoghurt:

Yoghurt is rijk aan probiotica, helpt het immuunsysteem boosten en voorkomt ziekte en infectie.
Bezit tevens een hoge dosis aan protĆ©ĆÆnes & vitamines D, B2 & B12 die we nodig hebben om een sterk en gezond immuunsysteem te hebben

Yoghurt

Spinazie

Spinazie:

Spinazie was het allereerste gekende superfood ter wereld. Rijk aan magnesium & ijzer die infectie tegengaan, ook hoog in vitamine C.

Zoete aardappel

Zoete aardappel:

Zoete aardappel vormt een uitstekende bron aan beta caroteen, vitamine C & potasium. Beta caroteen is cruciaal omdat je lichaam deze omzet naar vitamine A, dewelke een belangrijke rol speelt in het boosten van je immuunsysteem

Brocolie

Brocolie:

Wist je dat 1 kop brocolie evenveel vitamine C bezit als 1 sinaasappel?
Brocolie bevat tevens andere voedingswaarden die het immuunsysteem boosten o.a. vitamine B, dewelke helpt in het bestrijden van ziektecellen in het lichaam.